PERSBERICHT
29 November 2019

Help de kinderen in Oudenaarde in hun missie om de zeeschildpadden in Costa Rica te redden!

De kinderen van “De Broebelschool” in Oudenaarde organiseren samen met The Herpetofauna Foundation en Healthy Seas op dinsdag 3 december een infomarkt om meer te weten te komen over en geld in te zamelen voor de prachtige zeeschildpadden.

Het Healthy Seas-initiatief is verantwoordelijk voor het terugwinnen van meer dan 500 ton spooknetten uit de zeeën, en zorgt ervoor dat deze worden gerecycled tot gloednieuw ECONYL®-garen, de basis voor nieuwe duurzame producten. Zo genaamde “spooknetten” vormen een grote bedreiging voor het leven in zee en met name zeeschildpadden.

De infomarkt sluit de een 2 weken durend programma of, dat bedoeld is om de studenten te informeren over plasticvervuiling, spooknetten en de vele bedreigingen die deze problemen met zich meebrengen voor de dieren.

Ouders, verzorgers en geïnteresseerden zijn welkom op de Broebelschool van 14.30 tot 16.00 uur om meer te leren over de Herpetofauna Foundation en Healthy Seas via een fototentoonstelling en presentaties met levende dieren. Vrijwillige duikers die het zware en belangrijke werk doen om spooknetten uit de zee te halen, zullen daar ook met hun uitrusting zijn en hun ervaringen met de kinderen delen.

Associated Weavers, een partner van Healthy Seas in België, zal ook deelnemen aan het programma en laten zien hoe het mogelijk is om spooknetten om te zetten in prachtige tapijten.

Het geld dat tijdens de infomarkt wordt opgehaald, wordt gedoneerd aan CahuitaTurtle Rescue, een organisatie zonder winstoogmerk die zeeschildpadden in Costa Rica beschermt.

Doormiddel van spelletjes leren ze hoe ze vervuiling kunnen voorkomen en wat een circulaire economie betekent omdat afval eigenlijk niet bestaat.

De Herpetofauna Foundation en Healthy Seas zijn aanwezig geweest bij de start van het educatieve schoolschildpaddenproject om de kinderen in contact te brengen met echte schildpadden.

The BroeBELschool
Wortegem Street 14-16
9700 Oudenaarde
België

EINDE PERSBERICHT
De pers is uitgenodigd op Broebelschool op dinsdag 3 december tussen 14.30 en 16.00 uur om de organisatoren, kinderen en duikers te interviewen en foto’s en video’s van de Infomarkt te maken. Neem contact op met Rogier van Rossem (Herpetofauna Foundation).

Foto’zijn hier beschikbaar:
https://www.dropbox.com/sh/lswpcpll9sehd13/AABWJfuv-PD52giRQ-CMZ74Ba?dl=0

Contact informatie:

Rogier van Rossem
Herpetofauna Foundation
Tel.: +31 614 365 223
E-mail:voorzitter@stichtingherpetofauna.com

Pascal van Erp
Duik & martitiem coordinator
Healthy Seas
Tel: +31 627888883
Email: pascal.van.erp@healthyseas.org

Noot voor de redactie:

Healthy Seas

De missie van het initiatief ‘Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear’ is afval uit de zeeën, met name visnetten, te verwijderen om gezondere zeeën te creëren en zeeafval in textielproducten te recyclen. De teruggewonnen visnetten zullen door Aquafil worden omgezet en geregenereerd tot ECONYL®-garen, een hoogwaardige grondstof die wordt gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals sokken, badkleding, sportkleding of tapijten. Sinds de oprichting in 2013 heeft Healthy Seas meer dan 500 ton visnetten verzameld met behulp van vrijwillige duikers en vissers.

De weggegooide, verloren of verlaten visnetten worden soms “spooknetten” genoemd, omdat ze vis en andere zeedieren blijven vangen zonder menselijke betrokkenheid. Miljoenen zeedieren, waaronder haaien, dolfijnen, zeehonden en schildpadden lijden als gevolg van verstrengeling in deze netten, wat uiteindelijk leidt tot ernstig letsel en de dood. Elk jaar blijft er zo’n 640.000 ton vistuig achter in onze zeeën en oceanen. Het is plastic afval dat honderden jaren in zee blijft en niet biologisch wordt afgebroken.

Meer informatie:

www.stichtingherpetofauna.com / www.herpetofaunafoundation.org
www.healthyseas.org